Questions are publicly available. Do comment if you spot any errors.
Remark 1. In SACE Stage 2 Specialist Maths, the following equivalent notation is used:
Furthermore, for any planar shape , we denote its area by
. Finally, we use row vector notation for vectors:
and denote vector norms by .
Question 1. Related Rates of Change
Solution. (a) Setting ,
Solving for , we have
.
(b) Differentiating with respect to ,
By the chain rule,
(c) By (a), when
. By the question,
. By (b),
Question 2. Integral Calculus
Solution. (a) Integrating by parts and using the assumed integral,
(b) Using the volume of revolution formula, the required volume is given by
Question 3. Complex Number Algebra
Solution. (a) (i) By Euler’s identity and the -periodicity of cosine and sine,
By De Moivre’s theorem,
(a) (ii) Let denote a solution to
, where
and
. By De Moivre’s theorem,
Comparing moduli, . Comparing arguments,
Solving for , we get
so that . Therefore, we obtain the solutions
from respectively.
(b) (i) We take advantage of the geometric series:
as required, where the final result follows from the commutativity of addition.
(b) (ii) Using (a) (ii), since , we obtain the solutions
(c) (i) Using the formula for the area of a triangle,
(c) (ii) Similarly,
By symmetry,
Therefore, .
Question 4. Mathematical Induction
Solution. (a) By the product rule,
(b) For the base case , part (a) yields
as required. Fix such that
By the product rule,
Since the identity holds for and it holds for
whenever
, the identity holds for
by mathematical induction.
Question 5. Vector Algebra
Solution. (a) Using cross product properties,
(b) (i) Using vector addition,
(b) (ii) Similarly,
By (a),
(b) (iii) Similarly,
Therefore,
(c) Computing the cross product,
Computing the vector norm,
By (b) (iii),
Question 6. Complex Number Geometry
Solution. (a) We draw the ray as follows.

(b) (i) In Cartesian form, .
(ii) In polar form, .
(c) .
(d) We have
so that lies inside
.
(e) Since has argument
it lies on the ray drawn in (a). For any point
on the ray,
lies on
if and only if
. Hence, we aim to find the smallest
such that
Since , taking logarithms yields
Therefore, .
Question 7. Functions
Solution. (a) (i) Using the Pythagorean identity,
(a) (ii) Using linearity and the reverse chain rule,
Substituting the limits of the definite integral,
(b) We sketch as follows.

(c) .
(d) The area of the white space, by (a) (ii), is . By symmetry, the total area of the white space is
. Since the square has an area of
, the required area is what is left over:
Question 8. Vector Geometry
Solution. (a) (i) Substituting , we get
as required.
(a) (ii) Similarly, the point lies on the plane
By (a) (i), the distance between the planes is the distance from to the second plane:
(b) (i) Particularising (a) (ii) to , we obtain a distance of
(b) (ii) Since the normal vector of is given by
, the normal is given by the line equation
(b) (iii) Writing in parametric form,
for some . When the normal intersects
at
,
Therefore,
so that .
(c) Since is parallel to
, it has equation
for some to be determined. Just like in (a),
lies on
. Denote the distance between
and
by
. Since
lies between
and
, by (b) (i) the distance between
and
is
. By the question,
, so that
. Therefore, by (a) (ii),
Likewise, the distance between and
is
. Therefore, by (a) (ii),
Therefore, , i.e.
. Hence,
(d) (i) Let denote the foot of perpendicular from
to the line
, so that
if
lies on
. By Pythagoras’ theorem (trivially if
),
Taking square roots, . Similarly,
. Since
are collinear,
Remark 2. This is simply the triangle inequality.
(d) (ii) By (d) (i), equality holds if and only if and
lies between
and
, i.e.
lies on the line segment
. In that case,
lies on the line
, which is the normal from (b) (ii). Since
also lies on
, it is the intersection of the normal with
. The normal has equation
while . Intersecting the two objects,
Therefore,
Question 9. Parametric Equations
Solution. (a) Using the double angle identity,
for . Therefore,
(b) We sketch as follows

(c) (i) Taking derivatives,
Using the double angle identity again,
(c) (ii) Using (c) (i), , so that
Taking square roots,
By linearity, the required arc length is given by
(d) (i) By (a) and (c) (ii),
Since and the string length is
units, we have
.
(d) (ii) The arc length is given by .
Question 10. Differential Equations
Solution. (a) By the chain rule,
Therefore,
Since , we have
so that
, hence
(b) Substituting the expressions for and
,
(c) Using partial fraction decomposition, there exists constants such that
Clearing denominators,
Setting yields
, and setting
yields
, so that
(d) (i) By the method of separable variables,
To evaluate the left-hand side, we use (c) and linearity:
Abbreviating ,
Using ,
Therefore,
(d) (ii) Writing ,
(d) (iii) We note that as , we have
(e) We draw as follows.

Remark 3. The diagrams have been drawn and the solutions have been verified with the help of Generative AI.
—Joel Kindiak, 15 Oct 26, 1234H
Leave a Reply